לוחות HPL קשה להצית ויש לו את התכונה לעכב את התפשטות הלהבות. לכן נוצר רק חום נמוך ומעט עשן, מה שמאריך את זמני המילוט/הצלה. גזים המיוצרים במהלך שריפת HPL אינם שונים באופן מהותי מאלה של חומרים אורגניים, למשל. עץ, צמר או כותנה. אש אינה גורמת ל-HPL להתרכך או להימס. לא נוצרות טיפות בוערות. המאפיינים במקרה של שריפה תלויים בעובי של הלוח, בעיצוב ובהרכב של ה-HPL. HPL הוא חומר בנייה לכול דבר וניתן להתייחס אליו ככזה. תוצאות אלו יכולות להשתלב בחיפוי מבנים וניתן להתייחס ללוחות כאלמנט מבני.
סיווגי אש אירופאים למוצרי בניין וסוגים לפי EN 13501
התקן מבדיל בין תגובה לאש, המתוארת ב-EN 13501-1, לבין עמידות באש, המתוארת ב-EN 13501-2. כדי להעריך את התנהגויות האש בבנייה, נעשה הבחנה בין אלמנטים בבנייה לחומרי בנייה. ההגדרות והסיווגים של חומרי בנייה ואלמנטים בניין ביחס לתגובתם לאש מתוארים בתקן האירופי EN 13501. חלקים 1 ו-2 חשובים עבור HPL. חלק 1 מתאר את סיווג האש של חומרי בנייה למבנים. חלק 2 מתאר את סיווג האש של אלמנטים מבניים למבנים. התגובה לשריפה של חומר בנייה (למשל HPL, HPL-Compact, סיבית, לוח גבס, מצעים מכוסים HPL) צריכה להיות ידועה אם נקודת ההתקנה המיועדת (למשל לוחות קיר או תקרה) כפופה לתקנות ההגנה מפני אש החלות. התגובה לשריפה נקבעת על פי התקנים החלים או באמצעות בדיקות. ניתן לשפר את סיווגו של חומר בניין על ידי בדיקה לפי התקן לעומת הסיווג הסטנדרטי שנקבע. אם אלמנט מבני מיועד ליישומים הכפופים לתקנת עמידות באש, יש לבצע סיווג לפי EN 13501-2. עמידות באש היא משך היכולת התפקודית של אלמנט מבני (למשל דלת מכוסה HPL, כולל מסגרת מותקנת) במקרה של שריפה, תוך התחשבות בקריטריונים שונים (יכולת עומס (R), הפרדה (E), בידוד חום (I)). לדוגמה: רכיב השומר על כושר הטעינה שלו במקרה של שריפה למשך 120 דקות, תפקוד ההפרדה שלו למשך 60 דקות ובידוד החום שלו למשך 30 דקות מתאים לסיווג עמידות אש R 120 / RE 60 / REI 30.
חומרי בנייה, סיווגים של תגובה לאש לפי EN 13501-1
נכון לתאריך 1.5.2022
גיליון תיקון 4 בת"י 921 מתייחס לחיפויים חיצוניים ולקירות חיצוניים. עבור חיפוי חיצוני שאיננו מכיל פלסטיק מוקצף, שמחפה קיר חיצוני וגם בקיר החיצוני/מכלול הקיר/בין הקיר החיצוני לחיפוי החיצוני אין פלסטיק מוקצף - אין דרישה לסיווג אש לחומר החיפוי החיצוני.
הנושה לא מתייחס ללוקובונד.
המידה מעת
ליאור יפרח (M.Sc) |
ראש ענף כיבוי ובטיחות אש המעבדה למכניקה והדרוליקה |
מכון התקנים הישראלי |